top of page

RÅ ULD I KLØVERMARKEN

Opdateret: 15. feb. 2023

Der havde været nogle forspørgsler i København på et filtekursus med rå uld.

Det er ikke let at finde den slags kurser, for der sker ikke så meget på filtefronten i København, hverken med rå eller forarbejdet uld. Nogen hævder, at filtning ikke er moderne længere, men det tror jeg ikke er tilfældet. Der er stadig mange, der slet ikke kender til filtning. Jeg møder jævnligt børn og unge, som aldrig er blevet præsenteret for filtning i deres skoletid, selvom det ihvertfald har været nævnt i de faglige planer for faget 'håndværk og design'. Hvis man ikke har prøvet det, kan man ikke vide, hvor sjovt det er.

Filtning er en både venlig og sanselig proces, hvor der er særdeles kort vej fra råmateriale til produkt. Det involverer uldfibre og sæbevand, og intet andet. Redskabet er dine hænder, og der kræves kun få og meget enkle remedier.


Når man filter med rå uld er det endnu enklere. Man kan næsten synes, at fåret er med, når man forarbejder dets overfrakke og fremstiller fx. en dejlig hynde.


Det lugter lidt af dyrskue, og spildevandet er ret snavset. Derfor er det heller ikke alle steder, som egner sig til workshops med rå uld.




Med god hjælp fra Købehavns Kommunes grønne afdeling fik jeg kontakt med Naturværkstedet Kløvermarken, og her holdt vi det første kursus med rå uld i slutningen af januar. Det var så hyggeligt og fint, at vi gentager det d. 18.marts kl. 10-16. Der er endnu et par ledige pladser, og de kan findes i webshoppen

Naturværkstedet et dejligt sted, en rigtig perle, hvor københavnske daginstitutioner kan være i naturen med børnene. Der er virkelig skønt, og der er med mellemrum åbent for besøg ved forskellige arrangementer. Det kan man se på deres Facebook-side


Vi kunne også nyde det den dag i januar, hvor solen kiggede frem, og vi boltrede os med ulden både inde og ude.



Når man filter med rå uld, er der flere ting på programmet:

  • man skal lære de forskellige fåreracer at kende, for deres uld har forskellige egenskaber. Noget filter let, og andet skal have meget hjælp eller filter slet ikke. Desuden har de forskellige farver, og nogen racer har de fineste krøller, som man kan blive helt betaget af.

  • man skal lægge ulden op og skabe en jævn flade, som ofte skal tilføres flere fibre for at det hele kan hænge godt sammen.

  • man skal ae ulden med vand og sæbe, så det filter og siden skal man 'slaske', så det kryber og bliver tæt på bagsiden, uden at den pelsede side bliver flad.

  • tilsidst skal det vaskes, for der gemmer sig meget snavs i sådan en pels

Processen vises ganske kort i vores video fra Filtværket. Den kan ses i opslaget her


Og her ses vores seneste råuldsham, som er fra et spelsaufår. Der er foto fra både forsiden og den filtede bagside, så man kan se, hvordan den rå uld er kravlet igennem den lysere og meget finere merinould.


Sig endelig til, hvis vi skal lave flere kurser med den rå uld. Når først man kender håndværket, kan man selv begynde at designe. Så kan man - også med rå uldfibre - lave tasker, kraver, hatte eller raffinerede, pelsede kanter.


Iøvrigt kan man få kontakt til andre filtere gennem den danske filteforening, der hedder Grima. Her kan man finde både undervisere, kurser og arrangementer, der handler om filtning.



186 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

GODE LINKS

bottom of page